BLOG

Počuli ste už o ‚čiernej mágii‘? Nebojte sa, nedali sme sa vo VH Cosmetics na bosoráctvo ;). Týmto termínom sa od nepamäti označuje používanie ‚čarovného‘ aktívneho uhlia. Jeho liečebné účinky poznal už Hippokrates. Ten ho používal dokonca pri liečbe epilepsie, anémie či závratov. Dnes je často mylne zamieňané so živočíšnym uhlím, ktoré poznáme z detstva. Ako už jeho názov naznačuje, živočíšne uhlie sa získava spaľovaním kostí zvierat, kým aktívne uhlie sa získava spaľovaním dreva, rašeliny, kokosu a iných rastlinných materiálov pri vysokých teplotách bez prístupu vzduchu. V kozmetických produktoch je to najčastejšie bambus. 

Prvé hlbšie vedomosti o ňom mali starovekí Egypťania, ktorí ho používali nielen na tráviace ťažkosti, ale aj proti poteniu. Rovnako ho využívali aj na písanie a pri tavení rúd. Starovekí Indovia a Feničania odhalili jeho antiseptické účinky už okolo roku 400 p.n.l. a používali ho na čistenie vody. V temných dobách stredoveku bolo používanie aktívneho uhlia na ústupe. Do povedomia sa vrátilo v 18. storočí a používalo sa najmä pre svoje dezinfekčné vlastnosti. Tiež boli populárne, najmä medzi námorníkmi a vojakmi, zábaly, kedy sa uhlie zmiešalo s kvasnicami, ktoré aplikovali na vredy a pri tráviacich ťažkostiach či dokonca krvácaní z nosa. V 20. storočí už boli jeho účinky známe po celom svete a predávalo sa najčastejšie vo forme tabliet či prášku.

Dnes sa používa v nemocniciach i domácnostiach pre ľudí i zvieratá. Okrem toho sa používa na filtráciu vzduchu a čistenie vody. No a v súčasnosti je to najväčší kozmetický hit.  Začalo to prípravkami na čistenie pleti ako sú masky či čistiace gély. Aktívne uhlie totiž, podobne ako špongia alebo magnet, priťahuje nečistoty a nadbytočný maz a navyše detoxikuje. Ideálna kombinácia najmä pre problematickú a mastnú pleť, akné i čierne bodky, ale i pre ľudí žijúcich v meste, kde je veľmi znečistené ovzdušie. V našej ponuke nájdete Detoxikačný čistiaci gél z čierneho uhlia, 5-minútovú termálnu detoxikačnú pleťovú masku a Čistiacu bublinkovú 'sheet' masku s čiernym dreveným uhlím. Detoxikovať treba tiež pokožku tela a na to Vám ideálne poslúži Detoxikačná pena na sprchovanie s čiernym uhlím. Keď si navyše doprajete detox aj zvnútra, Vaša detoxikačná kúra bude intenzívnejšia a účinky sa dostavia už do týždňa.

Veľký úspech zaznamenalo aj pridanie čierneho uhlia do zubných pást, ktoré vďaka nemu bielia zuby, odstraňujú povlak a škvrny, zabíja baktérie v ústnej dutine a tým osviežuje dych.  V našej ponuke nájdete už svetoznámu ECODENTU Čiernu zubnú pastu na bielenie zubov, ktorú je pri každodennej starostlivosti o ústnu dutinu ideálne doplniť o Bieliacu ústnu vodu s čiernym uhlím. Komu by to nestačilo, môže siahnuť aj po Zubnej kefke s čiernym uhlím s dvojitou dĺžkou štetiniek. Kompletná a najmä zdravá ústna hygiena!

Pri ústnej dutine to nekončí. Na trhu sa začínajú objavovať aj nové produkty. Šampóny s čiernym uhlím sú účinné v boji proti lupinám, špeciálne čierne mydlá sú určené na boj proti akné a tento rok sa objavili už aj depilačné vosky s obsahom aktívneho uhlia.

Je očividné, že čierne uhlie je naozaj ‚magické‘ a zotrvá medzi poprednými kozmetickými ingredienciami ešte veľmi dlho. Ak ste ešte čierne aktívne uhlie nespoznali, je načase tak urobiť :). Určite to neoľutujete.  

 

Prajem Vám krásny deň a príjemný detox,

Vaša Ivana