BLOG

Aký význam majú probiotiká v starostlivosti o pleť?

Probiotiká sa čoraz viac dostávajú do popredia pre svoju dôležitú úlohu. Tieto prospešné mikroorganizmy pomáhajú udržiavať rovnováhu mikrobiómu pokožky. Ide o spoločenstvo baktérií žijúcich na povrchu pokožky. Vyvážený mikrobióm je pre zdravú pokožku kľúčový, pretože zmierňuje zápaly a predchádza ochoreniam, ako sú akné, ekzémy a rosacea.

Nemýľte si ho však s črevným mikrobiómom. Ten sídli v čreve a vo veľkej miere ovplyvňuje imunitu. Aby mikrobióm správne fungoval, alebo ak nefunguje ako má,  môžeme mu dopomôcť dodaním prebiotík a probiotík zvonku.

 Prebiotiká pomáhajú kŕmiť naše vlastné priateľské baktérie. Probiotiká sú zvonku dodávané baktérie, ktoré sú podobné tým našim (zdraviu prospešným). Častokrát ich dopĺňame pri užívaní antibiotík, ktoré narúšajú črevnú mikroflóru a s ním aj črevné baktérie. 

Už si asi viete lepšie predstaviť, ako funguje naša koža. Taktiež je zastúpená prospešnými baktériami a funguje ako ochranná bariéra nášho tela. Mikrobióm kože je citlivý na zmeny. Má rád mierne kyslé prostredie v rozpätí 5.0-6.5 pH, preto aby sa mikrobióm kože nenarušil, je dôležité používať výrobky, ktoré správne pH pomôžu udržať.

Čo sa však stane pri rôznych zmenách a narušeniu rôznymi vplyvmi? Ochranná funkcia kože sa môže narušiť. Vtedy dochádza ku kožným problémom a je prospešné aplikovať probiotiká aj zvonku v podobe séra alebo krému.

Hlavné výhody probiotík v oblasti starostlivosti o pleť

Vyvážený kožný mikrobióm: Probiotiká pomáhajú udržiavať vyvážený mikrobióm, ktorý je nevyhnutný pre celkové zdravie pokožky. Vďaka tejto rovnováhe sa darí prospešným baktériám, ktoré sú schopné konkurovať škodlivým baktériám a znižujú pravdepodobnosť vzniku infekcií a kožných problémov.

Protizápalové vlastnosti: Jednou z najväčších výhod probiotík je ich schopnosť zmierňovať zápaly. To je mimoriadne prospešné pre tých, ktorí trpia chronickými zápalovými ochoreniami, ako sú akné, ekzémy a rosacea. Tým, že probiotiká upokojujú pokožku, pomáhajú znižovať začervenanie, opuchy a nepríjemné pocity spojené s týmito ochoreniami.

Zlepšenie funkcie kožnej bariéry: Probiotiká posilňujú ochrannú funkciu pokožky. Táto ochranná funkcia má zásadný význam pre udržanie vlhkosti pokožky, resp. straty vlhkosti kože a ochranu pred škodlivými vplyvmi. Keď je bariéra narušená, môže viesť k vysušeniu, podráždeniu a zvýšenej náchylnosti na infekcie. 

Podpora tvorby kolagénu a redukcia vrások: Probiotiká stimulujú tvorbu kolagénu. Kolagén je bielkovina, ktorá je nevyhnutná na udržanie pružnosti a pevnosti pokožky. S pribúdajúcim vekom sa produkcia kolagénu prirodzene znižuje, čo vedie k tvorbe vrások a ochabnutej pokožke. Vďaka tomu, že probiotiká podporujú tvorbu kolagénu, pomáhajú udržiavať mladistvý vzhľad, zlepšujú pružnosť pokožky a znižujú príznaky starnutia v podobe vrások. 

Príklad: Kilig Probiotics Line

Línia starostlivosti o pleť Kilig je ukážkou modernej starostlivosti o pleť, ktorá využíva probiotiká. Tento rad obsahuje výrobky obohatené o probiotické výťažky, ktoré vyvažujú mikrobióm pleti, podporujú prirodzenú kožnú bariéru, bojujú proti akné a upokojujú pleť. Zaradenie týchto produktov do vašej bežnej rutiny môže priniesť výrazné zlepšenie, najmä pre osoby so zmiešanou, mastnou alebo aknóznou pleťou.