BLOG

UV žiarenie môže spôsobiť dlhodobé poškodenie pokožky aj vtedy, keď nie je slnečno. Preto je dôležité používať prípravky s ochranným faktorom po celý rok. V tomto článku si povieme i výhodách prípravkov s ochranným faktorom a ako predchádzať poškodeniu pokožky zo slnka.

Výhody prípravkov s ochranným faktorom v zime

UVA žiarenie preniká aj cez mraky.

Slnko vyžaruje 2 typy UV lúčov: UVB and UVA. Tie prvé vplývajú na povrchovú vrstvu kože a spôsobujú začervenanie a spálenie, ale nespôsobujú trvalé poškodenie. Tie druhé prenikajú hlboko do kože a spôsobujú poškodenie na bunkovej úrovni.

UVA lúče môžu spôsobovať predčasné starnutie, tmavé škvrny a vrásky. Prenikajú tiež cez sklo a oblaky, takže majú škodlivý vplyv po celý rok – dokonca aj v zime.

Dlhodobé škodlivé účinky na pokožku

Na udržanie zdravej a mlado vyzerajúcej pokožky je nevyhnutné ju chrániť pred UVA žiarením, pretože môže viesť k:

  • Predčasnému starnutiu pokožky. UVA lúče môžu poškodiť hodnoty kolagénu a elastínu (2 bielkovín, ktoré sú zodpovedné za pevnosť a pružnosť) v pokožke, čo sa prejaví ovísaním pokožky a tvorbou vrások.
  • Zašednutej pokožke: poškodenie zo slnka môže spomaliť proces bunkovej obnovy, čím sa pokožka stáva zašednutou a nevýraznou. Odumreté bunky môžu tiež upchávať póry a tak spôsobovať vznik vyrážok a podráždenia.
  • Vysušeniu: Poškodenie spôsobené UVA lúčmi môže znižovať hodnoty mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre správnu hydratáciu a plnosť pokožky.
  • Hyperpigmentácii: Poškodenie zo slnka môže tiež nadstimulovať produkciu melanínu (pigmentu, ktorý dodáva pokožke jej sfarbenie), čo môže viesť k tvorbe pigmentácie a tmavých škvŕn.

Ako predchádzať poškodeniu pokožky v zime

Aby ste predišli poškodeniu pokožky, uistite sa že Vami vybraný OF spĺňa nasledovné kritéria:

  • Je širokospektrálne: Ak nepoužívate širokospektrálny OF, nebude chrániť Vašu pokožku pred oboma typmi žiarenia.
  • Je to hydratačný prípravok s OF: Používanie pleťového krému s OF každé ráno po čistení a tonizovaní je najjednoduchší spôsob ochrany pokožky pred UV žiarením.